Powered By Blogger

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Η μάχη στην Ασίνη, 27 Απριλίου 1941.

Οι ημέρες που περνάμε είναι δύσκολες και έχει περιοριστεί η δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης και συνάθροισης. Όμως εδώ στην Ασίνη, δεν πρέπει να ξεχνάμε κάποιες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Στις 27 Απριλίου, μια εβδομάδα μετά το Πάσχα του 1941, κατά τις μεσημεριανές ώρες έγινε η τελευταία μάχη στο Νομό Αργολιδοκορινθίας.  Οι δυνάμεις της Βρετανικής Κοινοπολιτείας προσπάθησαν να καθυστερήσουν τις κατοχικές δυνάμεις, οι οποίες προσπάθησαν να εμποδίσουν την διαδικασία της εκκένωσης των συμμάχων από την Ελλάδα και ειδικά από την περιοχή μας. 

Αρκετές πληροφορίες για την μάχη που έγινε στον κεντρικό Δρόμο της Ασίνης, έχουν δημοσιευθεί στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2019, στην έδρα του σωματείου μας στην Ασίνη: 
"Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΙΝΗΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ 27ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941" 
Σχετικό υλικό υπάρχει στο κανάλι μας στο youtube (ΤΟ ΚΑΣΤΡΑΚΙ) και στη σελίδα μας στο facebook (Το Καστράκι Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Ασίνης και Αγίας Παρασκευής).

Στα πλαίσια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην παραπάνω εκδήλωση, παρουσιάστηκαν 9 μαρτυρίες από άτομα που έζησαν την ημέρα της μάχης, σε ηλικία 5 ως 16 ετών. Με τις μαρτυρίες και το υλικό που μαζεύτηκε σχετικά με τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, σχεδιάζαμε σε ανάμνηση της μάχης, να περπατήσουμε την διαδρομή των 2,3 χλμ, από τον κόμβο των Λευκακίων, την Ασίνη και μέχρι την Δραγασούρα προς το Καστράκι της Ασίνης. 

Σε αυτές τις περιοχές πριν 79 χρόνια έχασαν τη ζωή τους περίπου 30 στρατιώτες από τις συμμαχικές δυνάμεις και περίπου 200 από τους στρατιώτες των Γερμανικών δυνάμεων.
Τα 14 γνωστά θύματα ήταν από τις  Βρετανικές δυνάμεις και τα 2 θύματα ήταν από  Αυστραλιανές δυνάμεις των  ANZAC. Επίσης υπήρχαν ακόμα 14 (περίπου) άγνωστα θύματα, εκείνης της ημέρας από τη μάχη στον κεντρικό δρόμο της Ασίνης. 

Οι εικόνες που ακολουθούν, δείχνουν πως είναι μετά από 79 χρόνια, τα σημεία στην Ασίνη που έγινε η μάχη της 27ης Απριλίου 1941.



Οι πρώτοι πυροβολισμοί στα Λευκάκια και λίγο πριν την Ασίνη.



 Οι πρώτοι πυροβολισμοί στην είσοδο του χωριού της Ασίνης.






Τα πρώτα σημεία που έχασαν τη ζωή τους οι σύμμαχοι. Αριστερά στα κυπαρίσσια, 
το πρώτο σημείο ομαδικής ταφής των θυμάτων του στρατού της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, από τους Ασιναίους. 







Τα άδεια σπίτια του χωριού που δέχθηκαν καταιγισμό πυρών,
 από τους Γερμανούς που μπήκαν στην Ασίνη.





Το Δημοτικό σχολείο της Ασίνης που σταμάτησε να λειτουργεί από το 2011 και είναι έδρα του σωματείου μας, είναι χώρος που έχει μνημείο με τους Ασιναίους, που 
χάθηκαν στους Παγκόσμιους Πολέμους του προηγούμενου αιώνα.




Βγαίνοντας από την Ασίνη, τα υψώματα της Ντάπιας και της Δραγασούρας ήταν τα τελευταία σημεία αντίστασης των 130 συμμάχων που συμμετείχαν στην οργανωμένη αυτή αντίσταση που τελείωσε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Μέσα από τις παραπάνω φωτογραφίες, κάναμε αυτόν τον "περίπατο" των 2,3 χλμ που ξεκίνησε από τα Λευκάκια, πέρασε από τον κεντρικό δρόμο στην Ασίνη και τελείωσε στην περιοχή της Δραγασούρας, όπου τελείωσε και η ολιγόωρη μάχη της 27ης Απριλίου 1941. 

Μπορεί φέτος να μη ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουμε ότι επιθυμούσαμε στην επέτειο αυτής της μάχης, αλλά ελπίζουμε στον επόμενο Απρίλιο του 2021, ο περίπατος αυτός να γίνει με φυσική παρουσία και όχι μέσα από φωτογραφίες.

Καλή δύναμη !!!